Председателите на трите партии - Ангела Меркел /ХДС/, Хорст Зеехофер

...
 Председателите на трите партии - Ангела Меркел /ХДС/, Хорст Зеехофер
Коментари Харесай

Пробив: ще преговарят за нова широка коалиция

 Председателите на трите партии - Ангела Меркел /ХДС/, Хорст Зеехофер /ХСС/ и Мартин Шулц /ГСДП/ препоръчаха на партиите си да стартират публични съдружни договаряния. Това научиха публицистите в централата на ГСДП в Берлин в петък сутринта. Резултатите обаче би трябвало да бъдат утвърдени и от трите групи, участващи в сондажните договаряния.
ХДС/ХСС и ГСДП вземат решение поотделно

В обособени съвещания, ръководителите на партиите и фракциите показаха на своите делегации в петък сутринта документа за постигнатото съглашение, който обгръща 28 страници. Междувременно стана ясно, че и огромната група от 40 участници в сондажите стои зад решението за започване на договаряния. 

Първоначално не беше ясно, по какъв начин ръководителят на социалдемократите Мартин Шулц ще аргументира пред партийните органи единодушието си за присъединяване в ново издание на необятна коалиция с консерваторите. Това решение след това трябва да бъде утвърдено на ексклузивен партиен конгрес на 21 януари - едно доста сериозно изпитание предвид на неуспеха на партията на парламентарните избори предходната есен.

Таванът на налозите няма да се подвига
 Deutschland Sondierungsgespräche Papier (Twitter/Dorotee Bär)
Постигнатото съглашение е дълго 28 страници

До последния миг участниците в сондажните диалози спориха по въпросите на бъдещата финансова политика, опазването на здравето и миграцията. Няма да има нарастване на данъците, което се отнася също и за най-високата данъчна ставка, заяви ДПА. Първоначално социалдемократите упорстваха тя да бъде вдигната от 42 на 45 %.

Здравното обезпечаване

По информация на ДПА, водачите на ХДС/ХСС и ГСДП са се договорили за връщането на равното финансиране в държавните здравноосигурителни каси. Съгласно сделката, здравноосигурителните вноски ще се заплащат поравно от работодателите и трудещите се. Понастоящем съществува твърда обща ставка от 14,6 %, поделяна солидарно сред служащия и работодателя. Към нея се прибавя една спомагателна вноска, която обаче е за сметка единствено на здравноосигуреното лице.  
 Deutschland SPD-Parteizentrale (Imago/J. Huebner)
Финалните сондажи се водиха в партийната централа на ГСДП в Берлин

Спорове имаше и за пенсиите. Въпреки че новото държавно управление ще има разполагаем 45 милиарда евро, разноските за обособените планове могат да набъбнат двойно. ХДС/ХСС пък упорстваха за така наречен " черна нула " - отвод от поемането на нови отговорности в държавния бюджет.

До последно не беше изключено сондажните диалози да се провалят или да бъдат отсрочени. В четвъртък сутринта, преди началото на последния кръг от договарянията, Ангела Меркел и Мартин Шулц потвърдиха волята си за единство. Но беше ясно и това, че към момента съществуват и " огромни разлики ", които би трябвало да бъдат изчистени. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР